Petri Komulainen

Kuvaaja: Tuomas Tenkanen

Petri Komulainen on kysytty kapellimestari, käyrätorvisti ja pedagogi. Hänet tunnetaan laaja-alaisena, monipuolisena ja innovatiivisena muusikkona, joka on kotonaan niin sinfoniarepertuaarin, oopperan kuin kamarimusiikin parissa sekä kapellimestarina että instrumentalistina. Aikamme musiikki ja orgaaninen yhteistyö säveltäjien kanssa on hänelle erityisen läheistä, ja sen tuloksena on syntynyt useita merkittäviä teoskokonaisuuksia, kuten Harri Ahmaksen Käärmesormus-ooppera, Paavo Heinisen Aiolos-konsertto sekä useat kantaesitykset Zagros Ensemblen taiteellisen johtajuuden aikana. 

Komulainen on levyttänyt kapellimestarina jainstrumentalistina useille levymerkeille, kuten BIS, Alba, Toccata Classics, Pilfink ja IFO. Hän vierailee johtamassa säännöllisesti useita orkestereita niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Pitkä yhteistyö säveltäjien ja nykymusiikin ammattilaisten kanssa juontaa juurensa Zagros Ensembleen, jonka taiteellisena johtajana hän on toiminut vuodesta 2013 lähtien. Ensemble on yksi maamme vanhimmista ja vakiintuneista uuden musiikin kokoonpanoista, joka säännöllisesti vierailee festivaaleilla ja esiintyy Yleisradiossa. Komulainen on ollut Taideyliopiston Sibelius-Akatemian puhallinorkesterinjohdon lehtori vuodesta 2016 ja Sinfonia Lahdessa hän on soittanut käyrätorven varaäänenjohtajana vuosina 2001-23.


Petri Komulainen opiskeli käyrätorvensoittoa ja orkesterinjohtoa Helsingin konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa, Freiburgin musiikkikorkeakoulussa Saksassa ja Baselin Schola Cantorumissa Sveitsissä. Komulainen valmistui Sibelius-Akatemiasta erinomaisin arvosanoin musiikin maisteriksi sekä esittävän säveltaiteen että orkesterinjohdon koulutusohjelmista 2008. Hän sai kolmannen palkinnon kansainvälisessä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa 2006.