Levytykset

Harri Ahmaksen Käärmesormus–kamarioopperan tupla CD julkaistiin 3.10.16 Sonoressa Musiikkitalolla. Äänitteen on julkaissut ALBA Records ja siinä esiintyvät Zagrosin lisäksi Ulla Rasikio, mezzosopraano ja Petri Komulainen, kapellimestari. Levyn voit ostaa täältä.

 

 

 

Seppo Pohjolan musiikkia:
Seppo Pohjola: NY / Chamber Works (Alba Records 187)

Jyrki Linjama: Vesper (Alba 203)
Zagros, Juha Kotilainen, Finnish Radio Chamber Choir, Eric-Olof Söderström,

 

Zagros profiililevy 2007 (Alba 239)

"ZAGROS" VALITTIIN VUODEN LEVYKSI 

Vuoden levy 2007 -kunniakirjan on saanut äänite, joka sisältää Zagros -yhtyeen tilaamia ja esittämiä uusia suomalaisia sävellyksiä sekä Anton Webernin musiikkia. YLE Kulttuurin musiikkitoimittajat ja -tuottajat valitsivat kunniakirjan saajan 4.2. Helsingissä. 

Palkintoraadin mielestä Zagrosin muusikoiden huolella toteuttamat tulkinnat ilmentävät sitoutumista aikamme musiikin esitysperinteeseen ja modernismin ihanteisiin. Hienot esitykset viimeistelee yksityiskohtia myöten onnistunut monikanavainen äänitys. Vuoden levy -kunniakirjaa on jaettu vuodesta 1971 lähtien. Kunniakirjalla palkitaan levy, jolla on kantavuutta suomalaisen esittävän tai luovan säveltaiteen edistämisessä. Ehdolla vuoden 2007 levyksi oli 109 äänitettä. Voittaneen äänitteen tuotti Alba Records Oy. 

Äänite on myös ehdolla Klassinen Emma -palkinnon saajaksi. 


Helsingin Sanomien kulttuuritoimitus valitsi Zagros -profiililevyn "Vuodenlevyihin 2007".

 

 

Levyn rakenne

Levyn musiikillisessa rakenteessa on etsitty tuore ja ajatuksia uudistava asetelma: Webernin Bagatellit on sijoitettu nykymusiikkiteosten väleihin.

"Webernin bagatellit ilmestyvät esiin vahvoina, yllättävinä kuvina ja luovat levyn pohjalle jännitteisen alusvireen, jonka voi kuvitella jatkuvan, kun uusimman nykymusiikin teokset nousevat esiin. Ehkä kuulija voi ikään kuin kulkea ajassa ja kysyä toistuvasti, mihin noin sata vuotta länsimaista musiikkia on tällä kertaa johtanut. "

Webern oli aikanaan kehityksen etulinjassa. Kunnianosoituksena säveltäjän työlle myös Zagros etsii tällä levyllä uutta Webernin kuulemisen ja kokemisen tapaa myös nykyteknologian ja sen osaajien avulla. Levyn päättää monikanavatekniikalla toteutettu ”remix” Kuudesta bagatellista, jossa kuulija voi kokea Webernin ajatukset ja kamarimuusikkojen kommunikaation keskellä musiikillisten eleiden virtaa, jossa ”jokainen huokaus voidaan laajentaa romaaniksi” (A. Schönberg).

Designer Ilkka Suppanen on suunnitellut levyn yhtenäisen graafisen ilmeen.
Zagroksen vieraina levyllä esiintyvät Aija Puurtinen, Christian Lindblad ja Eija Räisänen.

Näkökulma suomalaiseen tämän hetken kulttuuriin

Levyn kokonaisuuden muotoilussa Zagros on myös pyrkinyt luomaan suomalaista kulttuuria yhdeltä näkökulmalta peilaavan kokonaisuuden. 
Esittävää säveltaidetta ja luovaa ohjelmistoajattelua edustaa zagrostaiteilijoiden työ. Luovaa säveltaidetta tuo esiin suomalaisten säveltäjien työ ja uudet teokset. Suomalaista uutta muotoilua edustaa designer Ilkka Suppasen työ, levyn yhtenäisen graafisen ilmeen kokonaissuunnittelu. Ennakkoluulotonta suomalaista teknologiakulttuuria peilaa Mikko Hassisen ja Miikka Huttusen uusia sävyjä etsivä 5.1 -miksaus Webernin bagatelleista. 
Ja vielä, suomalaista, taiteellisesti mielenkiintoista julkaisutoimintaa edustaaAlba Recorsin sitoutuminen tähän projektiin.

 

 

 

Suomalaisten nykysäveltäjien musiikkia: Spin (Finlandia Records)